Aktivoinnin tärkeys
Tuijotat kattoa 10 minuuttia, et tee muuta. Tuon kymmenen minuutin jälkeen, siirrät katseesi lattiaan ja tuijotat sitä kymmenen minuuttia. Mitään ei tapahdu. Siirrät katseesi lattiasta ylöspäin, kukaan ei kuitenkaan huomaa sinua. Kukaan ei koske sinuun, ei puhu sinulle, olet kuin ilmaa. Kävit jo ulkona ja vuorokautta on jäljellä vielä 22 tuntia 40 minuuttia ja sitten kaikki alkaa taas alusta. Elämä on ihanaa, vai onko?
Yllämainittu kuvaus vastaa valitettavasti monien lemmikkikoirien jokapäiväistä arjen rutiinia. Koiria kyllä rakastetaan: ne pestään ja harjataan, niille tarjotaan ruokaa ja pehmeä peti, ne pääsevät ulos muutaman kerran päivässä, saavat uusia leluja ja herkkupaloja, mutta sisälle tullessaan ne kuitenkin muuttuvat sohvatyynyyn verrattaviksi esineiksi. Ainakin näin omistajan käytös kielii. Koira unohdetaan jos se osaa olla paikallaan hiljaa. Meidän onkin vaikea ymmärtää koiran passiivisuutta ongelmaksi, koska miellämme, että rauhallisesti paikallaan makaileva koira on kiltti ja hyvä koira.
Jatkuva odottaminen ja passiivisuus ei kuitenkaan ole koiralle hyväksi. Laumaeläimenä se sopeuttaa toimintansa omistajan mukaan ja odottaa omistajan tekevän aloitteen toimintaan. Jos aloitetta ei tule, koira jatkaa odottamista. Lähes kokopäivän kestävä toiminnan odottaminen johtaa kuitenkin vakavaan tylsistymiseen. Vakavalla tylsistymisellä on voimakkaita yhteyksiä moniin fyysisiin ja psyykkisiin ongelmiin, kuten. sydänoireisiin, lihaskipuihin, masennukseen ja jopa aivokuoren muutoksiin. Kalifornian Berkleyn yliopistolla tehdyissä rottakokeissa havaittiin, että pitkään jatkunut tylsistyminen johtaa aivokuoren voimakkaaseen kutistumiseen. Koirilla jotka odottavat, ulkoiluja lukuunottamatta, koko päivän toimintaa on suuri riski saada aivokuorivaurioita. Nyt kysynkin sinulta: Jättikö sydämesi lyönnin välistä luettuasi edellisen lauseen? Toivottavasti ei, mutta mikäli näin kävi ajatellessasi oman koirasi päivärutiineja on aika tehdä niihin muutoksia. Haluan kuitenkin vielä helpottaa oloasi. Kun koetta jatkettiin ja rotilla aloitettiin uudelleen aktiivinen virikkeistäminen alkoi aivokuori elpyä ja kasvaa. Ainut mitä tarvitset on hieman aikaa. Onneksi koiran aktivointi arjen kiireessä on erittäin helppoa.
Miten aktivoida koiraa? Aktivoinniksi voidaan laskea kaikenlainen paikallaan odottelua korvaava toiminta. Tylsistymisen sijaan koiran kanssa tehdään jotakin. Kun psyykettä haastetaan koira väsyy. Aktivoinnin ei tarvitse olla suurta. Pieni puuhailu uusien temppujen parissa, yhteinen harrastushetki tai ongelmanratkaisutehtävän äärellä touhuaminen olohuoneen matolla väsyttää jo mieltä. Ainaista odottelua ja paikallaan makoilua voit helposti katkaista myös ottamalla koiran mukaan omiin rutiineihin. Esimerkiksi sen sijaan, että koira odottaisi kotona kauppareissun ajan ota koira autoon mukaan ja anna sen tutkia marketin parkkipaikka ostosreissun päätteeksi. Koiran voi ottaa apulaiseksi myös vaikkapa pyykkitupaan tai koiraystävälliseen kahvilaan kahvittelukaveriksi. Odottelu katkeaa ja koiran mieli virkistyy sen tutkiessa uusia paikkoja ja hajuja. Kodin lähellä on usein myös paljon tapahtumia, jotka virikkeistävät helposti koiraa. Lähellä vieraileva sirkus tai kaupungin läpi kulkeva paraati tarjoavat mitä mielenkiintoisempia hajuelämyksiä, visuaalisia virikkeitä ja äänimaailmoja karvakuonolle.
Käytä virikkeistämisessä mahdollisimman laajasti koiran kaikkia aisteja. Keskitä kuitenkin hieman enemmän aikaa koirasi hajuaistin aktivoimiseen. Kaikenlainen nenätyö rikastuttaa koirasi elämää suunnattomasti. Sillä ei ole väliä tapahtuuko nenätyö oman pihan nurmikolla vai lähimetsässä . Nenätyö ja jäljestys ovat karvakuonolle harrastuksista stressivapaimpia ja mieltä erittäin helposti virikkeistäviä toimia. Esimerkiksi lenkkipolun varrella tai puutarhassa seisova petäjä voi olla sinulle aktivoinnissa hyödyksi. Käytä viisi minuuttia aikaasi ja ripottele namipolku ovelta puulle. Ripustele sen jälkeen kaikkialle puuhun herkkuja. Kun olet valmis, päästä koira etsimään namipuu ja anna sen touhuta puun parissa aikansa. Saat takuuvarmasti iloisen ja väsyneemmän koiran. Hyödynnä myös aktivoinnissa kaikki kotoa löytyvät tyhjät talouspaperirullat, maitotölkit ja pahvilaatikot. Koiralle on huomattavasti jännittävämpää löytää päivän ruoka-annos pahvitölkeistä, mitkä on ripoteltu ympäri kotia kuin syödä ruoka tylsästi aina kupista. Pahvitölkeistä tulee tietenkin hieman sotkua, mutta jos opetat koiran keräämään roskat ruokapalkkaa vastaan ei sinun tarvitse siivota. Pahvitölkkien ohella myös aidot luut, kongit ja puruluut kannattaa hyödyntää aktivoinnissa. Lisähaasteen voit heittää koirallesi piilottamalla ne ensin. Näkemällä silloin tällöin hieman vaivaa voit tarjota koirallesi luonnolliseen käyttäytymiseen perustuvaa virikkeistämistä jo ihan vain ruuan etsimisellä.
Leikki on myös alkukantaista koiran luonnolliseen saalisviettiin perustuvaa käyttäytymistä ja virikkeistämiskeinona erittäin tehokasta. Leikkimällä koirasi kanssa voit helposti vaikuttaa sen itseluottamukseen positiivisesti ja parantaa välistänne suhdetta. Koiralaumassa leikkivät kaikenikäiset ja arvoiset koirat. Leikin aikana arvojärjestyssäännöt eivät päde ja laumassa korkeammalla oleva yksilö voi vallanhyvin maata maassa lauman alempiarvoisen purressa sitä kaulasta. Kun leikit koirasi kanssa älä siis pelkää esimerkiksi lelun luovuttamista koiralle. Virikkeistä leikillä vain pieni hetki kerrallaan erityisesti stressiä nopeasti nostavien leikkien aikana, vaikka koirasi olisi aivan hulvaton ja täynnä virtaa. Pallon heittely, vinkulelut, repimisleikit ja jahtaamisleikit kuuluvat kaikki stressiä nopeasti nostaviin aktiviteetteihin. Leikin jälkeen koirasi on aidosti väsynyt ja lepää mielellään.
Aktivointi arjessa on todella helppoa ja usein vain omistajasta itsestään kiinni. Tee itsellesi lukujärjestys minkä avulla voit seurata kuinka paljon oma koirasi käyttää aikaa toiminnan odotteluun. Jos ikäväksesi huomaat, että luku on karmaisevan suuri järjestä aikataulusi uudestaan niin, että sinulla on aikaa päivittäin virikkeistää koiraasi. Koirasi odottaa jo.
Artikkelin "Aktivoinnin tärkeys" kirjoittaja: Veera- Lotta Lehtomaa 21.9.2012, ongelmakoirakouluttaja, koulutusohjaaja ja pieneläinhoitaja.