Hyvä johtaja
Johtajuus on valitettavasti käsite joka on liki vaarallinen koska ihmisestä riippuen se herättää monenlaisia tunteita ja mielikuvia. On ihmisiä jotka kammoksuvat johtajuus käsitettä syvästi samaan aikaan kun on ihmisiä jotka mieltävät itsensä alfoiksi joiden tehtävänä on pitää koira kurissa ja herran nuhteessa keinolla millä hyvänsä.
Jos kuvittelet itsesi tilanteeseen jossa sinulle on tarjolla tilaisuus jossa voit työskennellä joko pomo Z:n alaisena tai sitten pomo X:n alaisena. Pomo Z on hermostunut ja kävelevä ruutitynnyri joka ryhtyy heti huutamaan ja heittelemään tavaroita kun asiat eivät suju kuten hän haluaa. Silloin taas kun asiat sujuvat kuten pitääkin pomo Z on hiljaa. Pomo Z ei myöskään neuvo tai auta mutta raivoaa kyllä heti jos tulee virheitä. Z ei myöskään kunnioita sääntöjä vaan väki istuu vaikka aamuun asti kunnes työt on hoidettu, samaten jos ylemmältä taholta tulee valituksia, Z on heti syyttämässä omien sanojensa mukaan laiskoja saamattomia alaisiaan.
Pomo X taas on Z:n vastakohta. Hän on itsevarma ja rauhallinen, X tietää miten asiat hoidetaan ja on aina valmis auttamaan alaisiaan jotta asiat sujuvat kuten pitääkin. X kunnioittaa sovittuja pelisääntöjä ja muistaa myös kehua kun työt ovat sujuneet kuten pitääkin. Jos, taas tulee ongelmia X ottaa niistä vastuun ja pitää henkilökohtaisesti huolen siitä ongelmat ratkaistaan. Kumman alaisena sinä haluaisit työskennellä?
Johtajuus on henkistä yliotetta johon arvaamaton tai aggressiivinen käytös eivät kuulu. Koiran kunnioitusta on vaikeaa saada huutamalla ja räyhäämällä, sen sijaan tällainen käytös kielii koiralle, ettei ihminen ole kyvykäs hoitamaan asioita. Jos ongelmia on jo syntynyt tällainen käytös vain pahentaa sitä koska arvaamaton ihminen saa koiran epävarmaksi ja usein myös varsin araksi.
Sitä vastoin koiran on helppo luottaa ihmisiin jotka ovat rauhallisia, itsevarmoja ja helposti luettavissa. Hyvä johtaja osaa olla myös selkä ja johdonmukainen. Johtajan ei myöskään tule käyttää asemaansa väärin tai vaadi koiralta mahdottomuuksia, totta kai harjoituksia saa ja pitääkin vaikeuttaa mutta ne tehdään vaiheittain koiran mukaan edeten. Samaten uusiin paikkoihin ja tilanteisiin tulee totuttaa koiraa mutta siinäkin on hyvä noudattaa tervettä maalaisjärkeä eikä esim. viedä arkaa koiraa heti ensimmäiseksi Helsingin rautatientorille, tässäkin on noudatettava malttia ja edettävä koiran kykyjen mukaan.
Entä tarvitseeko ihmisen olla koiransa johtaja? Kyllä tarvitsee. Jo asuinympäristö jossa tänä päivänä asumme on rakentunut siten, että on parempi että koiralla on selkä johtaja, ei niin että koiran on johtaja. Esimerkiksi on parempi että ihminen kertoo koiralle koska ylitetään suojatie eikä niin että koira keksii vetää ohjaajan perässään moottoritien ylitse.
Hyvä johtajuus on myös eräänlainen halpa tapaturmavakuutus niin itselleen kuin koirallekin. Jos kuvittelet vaikka tilanteen jossa olet lähdössä koirasi kanssa matkalle ja seikkailet ruuhka aikaan Helsingin rautatientorilla. Kuulutukset kaikuvat, kaikkialla on väkeä ja junat lähtevät, stressaava tilanne monille koirille. Koira joka on nostanut itsensä johtajanasemaan saattaa tehdä junanaan nousemisen hyvinkin hankalaksi monella eri tapaa se voi vaikkapa lähteä kiskomaan päätä pahkaa toiseen suuntaan mikä voi olla hyvin vaarallista niin koiralle, omistajalle kuin kanssamatkustajille. Sen sijaan koira joka voi luottaa johtajaansa toisin sanoen omistajaansa, kykenee jättämään tilanteen omistajan vastuulle ja seuraa omistajaansa junaan vaikka olisikin peloissaan.
Hyvä johtaja on ikään kuin eräänlainen vastuunkantaja joka osaa huolehtia laumastaan ja johon lauma voi luottaa. Koira voi luottaa omistajaansa kun se tietää että oli tilanne miten pelottava tahansa omistaja kyllä huolehtii tästä. Se voi levollisesti jättää ongelman kuin ongelman ihmisensä ratkaistavaksi.
Artikkelin "Hyvä johtaja" kirjoittaja: Eläintenkouluttaja sekä koiranomi Annika Rehtola 5.11.2012.